maanantai 10. joulukuuta 2018

Voihan verokortti

Niin se maailma muuttuu ja myös verokortti. Kuka olisi viisi vuotta sitten voinut kuvitella, että verotus olisi reaaliaikaista ja veronpalautukset jää historiaan? En minä ainakaan. Ei silti yleensä olen monena syksynä muutoinkin joutunut veroprosenttia nostamaan ja näin ollen veronpalautuksia ei ole juuri tullut, kun ovat siinä tasoittaneet antamieni tietojen perusteella niin oikeiksi kuin mahdollista. Mutta lähinnä tässä mietin, että kuinka suuri merkitys tällä on koko suomen joulumyynnille. Todella moni on tähän asti kuin huomaamattaan lainannut valtiolle rahaa korkeamman veroprosentin muodossa ja kas kuinka on sitten joulukuun alussa tilille rapsahtanut kiva summa extra rahaa.

Tulevana vuodenvaihteena koteihin tulee enää yksi verokortti, mikä sitten käsittää sekä päätoimen että mahdollisen sivutoimen palkkatulot. Tämä on kiva muutos heille, jotka ovat tähän asti tehneet töitä useammalle työnantajalle eri veroprosenteilla, mutta tässä on myös sudenkuoppa. Palkollisen on itse pidettävä huolta, että verokortti varmasti kattaa kaikki tulot niin palkat kuin lomarahat kuin myös mahdolliset luontoisedut.

Muutoksessa on vielä yksi yllätysmomentti. Uudessa verokortissa ei enää ole vaihtoehtoa A ja B vaan verokortti käyttää heti alusta asti perusprosenttia koko ajan niin kauan kun vuosituloraja on täyttynyt ja tämä mahdollistaa sen, että loppuvuodesta napsahtaakin koko palkka lisäprosentille, jos tuloraja ei riittänyt. Eli tässä kohtaa verottaja on kyllä lykännyt monelle palkansaajalle melkoisen  tempun. Kuinka moni palkansaaja voi rehellisesti myöntää seuraavansa kertyneitä ansioita verokorttiinsa? Minun fiilikseni on, että ei kovin moni ja sanon tämän kokemuksesta olenhan työkseni laskennut palkkoja 20 vuotta. 

Suosittelen jokaisen lukemaan tulevan verokorttinsa ajatuksella ja palaamaan siihen uudestaan vielä kesällä, jos palkassa on tapahtunut muutoksia. Tällä varmistaa sen, ettei joulukuussa ahdista niin paljon kun saa tilille edes normaalipalkan. Tosin he, jotka ovat tähän asti saaneet veronpalautuksia ja niillä ostaneet lahjoja, nyt jos koskaan kannattaa aloittaa pienimuotoinen joulukassan säästäminen jo keväällä.

2 kommenttia:

  1. Olen vuosikymmeniä saanut veronpalautuksia ja tahallani prosenttia pitänyt ylhäällä. Tänävuonna kuitenkin tein toisinpäin tarkoituksenani saada ensivuonna mätkyjä.
    Eli kuulun niihin harvoihin, jotka seuraavat tulorajoja ja prosentteja.
    Samoin teen puolisolleni ja seuraan hänen tilannettaan ja rajoja ja prosentteja säädetään sitten tarpeen mukaan.

    Suurin osa todennäköisesti tosiaan ei juuri seuraa, mutta toivottavasti heidänkin korviin on kuulunut tämä uudistus ja siitä seuraavat veronpalautuksiin liittyvät muutokset.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan hyväksymisen jälkeen.