torstai 6. joulukuuta 2018

Taustaa

Olen kasvanut melko vaatimattomissa oloissa. Äitini oli kotona ja isäni oli yksityisyrittäjä. Omistuskoti oli aina kyllä päänpäällä ja perusruokaa pöydässä, mutta muutoin elimme hyvin nuukasti. Ei juuri osteltu mitään saati matkusteltu.

Oli lottovoitto päästä tekemään töitä 15 vuotiaana koulun ohessa. Ensimmäisen kerran ihan omaa rahaa millä shoppailla juuri sitä mitä vähänkään teki mieli. Hyvin pian huomasin, että olen mielummin päivät töissä ja opiskelen iltasin, koska näin pystyin asumaan omillani ja silti pidettyä jo saavutetusta elintasosta kiinni. Tämä tyyli sopi minulle mainiosta ja innostuin vuosien varrella opiskelemaan useita tutkintoja.

Aloitin reilut parikymppisenä säästämään kaiken liikenevän rahan ASP tilille ja vuosia myöhemmin ostin hyvällä alkupääomalla uuden rivitaloasunnon. Muutamia vuosia myöhemmin päätimme rakkaan duunarini kanssa aloittaa talonrakennusprojektin vanhemmiltani lahjaksi saadulle tontille. Asuntojen hinnat olivat nousseet alueella tällä välin ja myin rivarin noin 10 %:ia kallimmalla hinnalla. 

Emme halunneet maksaa asuntolainaa suuria summia kuukaudessa, koska tiesin olevani vuosia lasten kanssa kotona samalla tehden osa-aikatöitä. Fokus oli elää niin, että on rahaa ostaa jotain muutakin kuin vain ruokaa. 

Myöhempien vuosien varrella olemme toteuttaneet useita erilaisia projekteja, jotka ovat sitoneet rahaa. Esimerkiksi olemme remontoineet talomme jo kertaalleen sekä rakentaneet erinäisiä piharakennuksia. Näihin olemme muutaman kerran ottaneet lisää lainaa.

Kymmenisen vuotta sitten isäni päätti jäädä eläkkeelle ja minä ja mieheni jatkoimme omien palkkatöidemme ohessa yrityksen pyörittämistä. Tämä vaati pankkilainan ottamista. Onneksi olemme saaneet firman pyörimään niin, että se kannattaa. Toki ei tässä helpolla ole päässyt; vapaa-aikaa on normaalia vähemmän.

Tällä hetkellä olemme siinä tilanteessa, että meillä on edelleen asuntolainaa, yrityslainaa, 2 muuta pankkilainaa ja minulla henkilokohtaisesti luottokorttivelkoja 2 yritykseen. Tilanne on stabiili; kaikki saa hyvin hoidettua, mutta haluaisin muutoksia tilanteeseen (luottokortivelat pois, säästöön rahaa).

Kaksi lapsista on jo teini-iässä, joten heidän kulunsa ovat melko suuret. Muutoin perheemme suurin kuluerä asumisen lisäksi on ruokakulut. Minulla ja miehelläni ei ole maksullisia harrastuksia tms.

Summa summarun... on asioita, missä koen onnistuneemme hyvin (esim. asuntokuviot),  asioita, joissa olisi ollut parantamisen varaa (esim. säästäminen) ja asioita mitkä haastavat vielä tulevaisuudessakin (yritystoiminta). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Se julkaistaan hyväksymisen jälkeen.